Szaktanácsadás hétköznap 9-16-ig:  +3630  995 2237                          Ingyenes  ajánlatkérés:    ajanlat(kukac)futesprofi.hu

Mobil és fali fűtőpanelek beüzemelése, elhelyezése, felszerelése

 

Mobil és fali fűtőpanelek beüzemelése, elhelyezése, felszerelése

Mobil készülékek elhelyezése

Az Atlantic F19D és F119D mobil elektromos konvektor ugyan mozgatható, de a fal mellett elhelyezve érzi jól magát. Így tudja beindítani a konvekciós áramlást, a meleg levegő "hengert". A szoba közepére húzva a termosztát nem fog megfelelően működni, a készülék hamarabb leállhat, mint szeretnénk.

Az elektromos konvektorok magasabb hatékonyságot adnak, ha nem a külső fal előtt (ablak alatt) helyezzük el őket. Az ablak alól felfelé áramló levegő a rossz hőszigetelés miatt azonnal visszahűl, mielőtt bekeringene a szoba belseje felé.

Beüzemelés: Első használatnál a bekapcsolás után kis füst és égési szag tapasztalható, ilyenkor ég le a fűtőbetéten lévő védőolaj.


Elektromos fali fűtőpanel felszerelése szerelőkeret vagy fali konzol segítségével.

Miért is szeretjük a fűtőpaneleket karbantartás nélküli használatuk és egyszerű működésük mellett? Azért, mert rendkívül egyszerűen üzembe helyezhetőek. Azaz a vásárlás és hazavitel vagy futáros megrendelés után akár már 20-30 perc múlva élvezhetjük az elektromos fűtőtestek, konvektorok melegét.

Altis fali fűtőpanel szerelőkeretAz elhelyezés a barkácsolásban járatos Vásárlóinknak semmilyen gondot nem okoz, de sokunknak nem minden egyértelmű. Ezért is szenteltünk külön oldalt az ezzel kapcsolatos problémák tisztázására.

1. A legrosszabb elhelyezés, amivel találkoztunk

A villanyszerelő esete, aki soha sem olvassa el a használati utasítást. Debreceni boltunkban nemrég vásároltak egy Atlantic Altis konvektort. A tulajdonos egy nap múlva visszahozta, hogy nem működik.

Mivel nagyon ritkán előfordul, hogy egy belső csatlakozó saru lecsúszik , a nagy forgalom miatt nem néztük meg, hanem azonnal adtunk egy másik készüléket a javítás helyett. Egy nap elteltével a Vevő villanyszerelője keresett meg telefonon, hogy miért forgalmazunk mi ilyen rossz készülékeket, mert az új sem működik.

Néhány perc alatt kiderült, hogy nem volt elég, hogy a tulajdonos kívánságára a 2 m magasságig csempézett fürdőszobában, a csempézett rész fölé fúrták a konzolt (majdnem a plafonnál volt a teteje). Ami a legmeglepőbb, hogy fejjel lefelé, hiszen a termosztát csak így volt látható! És most nézzük, hogy mik is voltak a hibák.


Az elektromos fűtőpanel felszerelése kis tömege (súly) miatt gipszkarton falnál vagy fa lambériás falburkolatnál sem okoz különös gondot. Itt normál gipszkartonhoz való nagy menetes tiplit használjunk, faburkolatnál a sima facsavar is elég.

Tégla vagy Ytong falnál általában 6mm-es tiplivel oldható meg a feladat egy egyszerű ütve fúró segítségével.

Az  ERP Ready fali fűtőpanelek csomagjában a készülék hátán van szerelőkeret vagy más néven fali konzol, melyet a falon rögzítve, arra felakasztható és fixálható maga a panel.

2.Fűtőpanel felszerelése - magasság

A rajzokon általában nem, de honlapjainkon illetve a webáruházunkban is mindig szerepel a fűtőpanelek optimális rögzítési magassága, azaz a padlószinttől mérve, a panel aljának a távolsága.

Ez szinte kizárólag 10-15 cm!

Miért is? Tudni kell, hogy a forgalmazott fűtőtestek nagy része elektromos konvektor, azaz ventilátor nélkül hozza mozgásba a levegőt a hideg és meleg levegő közti fajsúly-különbséget kihasználva.

Tehát nem mindegy, hogy ezt a hőáramlást milyen elhelyezéssel hozzuk létre. Rossz elhelyezéssel elsősorban a fűtőpanel saját termosztátját csapjuk be, minél feljebb helyezzük, annál magasabb hőmérsékletet mér és hamarabb kapcsol ki, mint szeretnénk.

Továbbá a fűtéssel létrehozott "levegő henger" is feljebb kerül, a lábunk hidegben marad. (fentről szívja be a hideg levegőt)

A termosztát hőérzékelője amúgy is a készülék alján van, hogy a feláramló meleg levegő ne csapja be a termosztátot, mi se csapjuk be rossz elhelyezéssel!

Tehát ezért nem megfelelő a fürdőszobai elhelyezésnél is sokat kérdezett hely, pl. a mosógép felett. Ha nincs hely a falon megfelelő magasságban, akkor csak infrafűtés vagy infra fűtőpanel használata jöhet szóba.

De míg az infrapanelek mennyezeti elhelyezése természetes, az infra fűtőpaneleket (ATLANTIC SOLIUS) sem tehetjük túl magasra, hiszen a hőenergia egy része konvekciósan kerül a helyiségbe. (40-50 cm-nél feljebb semmiképp nem ajánlott)

3. Felszerelés iránya

Boltjainkba szinte minden nap feltett kérdés, hogy függőlegesen rakhatják-e a helyiségbe, mert a megfelelő teljesítményű panel csak így fér el. A komolytalan, de igaz válasz az, hogy igen, csak nem fog fűteni!

Függőleges elhelyezéssel a korszerű fűtőtest már be sem kapcsol, hiszen borulásvédelem van bennük az esetleges mobil elhelyezéshez. Ha ez nem működne, akkor az elfordításkor a norvég fűtőpanel is hasonlóan működne, mintha letakarnánk. A tervezett meleg levegő mennyiség nem tud kiáramlani, a készülék túlfűt és a termosztát azonnal kikapcsol.


Ha a készülék már a helyén van...

Hogyan állítsuk be a kívánt hőfokot az Atlantic F119D elektromos konvektor tekerős termosztátján?

 

Tegyük az F119D HD fűtőtestet a végleges helyére, az adott helyiségben a fal mellé. Dugjuk be és indítsuk el a fűtést teljesen feltekerve a termosztát tárcsáját. Eközben mérjük a szoba nekünk megfelelő helyén  a hőmérsékletet. Amint a szobahőmérséklet eléri a kívánt hőfokot, pl. a 22 C fokot, az elektromos konvektor termosztát állítótárcsáját óvatosan kezdjük visszafelé tekerni, amíg a készülék ki nem kapcsol.

Ez a termosztát állás lesz a nekünk megfelelő! (függetlenül attól, hogy mi van épp a tárcsán, akár meg is jelölhetjük egy filctollal)

El kell mondani azt is, hogy ez a termosztát állás különböző helyiségekben különböző "eredményt" ad, mert nem mindegy hogy az egyébként helyesen méretezett panel mekkora helyiségbe kerül, illetve a szobán belül hol történik a végleges elhelyezés. (ablak alatt vagy belső fal előtt)