Atlantic fűtőtestek összehasonlítása

Atlantic fűtőtestek összehasonlítása jellemzőik alapján

ATLANTIC elektromos fűtőtestekkel (konvektor, fűtőpanel, radiátor)  kapcsolatban gyakran merülnek fel az egymás közti különbségekre, hasonlóságokra utaló kérdések, miért más az áruk, stb. Reméljük rövid összefoglalónkban gyors választ kap, amennyiben további kérdése felmerül, keressen minket elérhetőségeinken bizalommal!

Amiben gyakorlatilag minden Atlantic fűtőtest megegyezik:

– IP24 érintésvédelem (fröccsenő víz elleni védelem, fürdőszobai használatra alkalmasak)

CLASS II.osztályú szigetelés (kettős szigetelés, nem szabad földelni sem a fűtőtesteket, sem a törölközőszárító radiátorokat)

– hangtalan működés, elektronikus termosztát (egy kivétel a mechanikus termosztátos F19D)

 5 év  garancia

– tartozék hálózati bekötő kábel (dugvillával vagy anélkül)

atlantic fűtőtestek összehasonlítása

ELEKTROMOS KONVEKTOROK

Fűtési mechanizmus

Még mindig kicsit rosszul csengő név Magyarországon a gázkonvektorok miatt, pedig csak a fűtés módját jelzi, azaz hőáramlással melegítik fel a levegőt, egy finoman áramló levegő hengert képezve a helyiségen belül.

A  konvektor alsó részében egy nagy felületű lamellázott alumínium fűtőbetét melegíti a levegőt, az feláramlik a fajsúly különbség miatt, a helyére pedig hideg levegő érkezik ventilátor kényszerítése nélkül. Ezért is fontos a konvektorok elhelyezési magassága, iránya.

Ezek a legegyszerűbb készülékek az elektromos fűtőtestek között, bár pl. az összes „norvég fűtőpanel” is elektromos konvektor.

Ha a továbbiakban fűtési költségmegtakarításokat említjük, akkor például a mechanikus termosztátos F19 konvektor fogyasztásához viszonyítunk, mint alap készülék.

Ide sorolhatóak a már kifutó F17, F117P, F117D, F118, ALTIS, de az új F19D, F119D, F120D és ALTIS WIFI fűtőtestek is, bár az utóbbiak a HD panel miatt már kis mértékben sugárzásra (infra) is képesek, ami költségmegtakarítást eredményez.

Termosztátok

Mechanikus termosztátokat már csak elvétve találunk Atlantic konvektorokban: kifutó F17 és az új F19D készülékben van ilyen.

Itt nincs hőfokbeosztás a tárcsán, jóval nagyobb hiszterézissel működik, mint az elektronikus termosztátok, kb. 0,8 C fok az érzékenység, ezért is fogyaszt többet…

Elektronikus termosztátoknál – manuális állításnál – a hiszterézis 0,3-0,5 C fok és hőfokbeosztás van a tárcsán, amit kézzel tekerhetünk.

Az F117D, F117P és F119D készülékekben ugyanaz a termosztát működik

Digitális kijelzős – de csak időzítővel ellátott – termosztát van az ALTIS illetve az F118 konvektorokban.

Heti programozásra alkalmas termosztát van LCD kijelzővel az F120D és ALTIS ECO BOOST típusokban.

ELEKTROMOS FŰTŐPANELEK

Fűtési mechanizmus

Az elektromos fűtőpanelekben már nem a konvektorok levegőmelegítő fűtőbetétje van, hanem valamilyen sugárzó fűtést kibocsátó fűtőelem (alumínium lemez pl.)! hasonló élményben lehet részünk használatukkor, mintha cserépkályha mellett üldögélnénk. Érezzük, hogy honnan jön a meleg, jóval kellemesebb a hőérzet, mint a konvektoroknál, ahol egyszerűen csak a szoba hőmérséklete a megfelelő…

Vegyesen fűt, azaz az infrafűtés mellett konvekciós fűtés is kialakul.

Az infrafűtés miatt a fűtőpanelek jóval gazdaságosabban használhatóak az átlagtól nagyobb belmagasságú lakásokban (3,2m felett), mint a konvektorok, mert a hőenergia nem adódik át azonnal a levegőnek, amely felszáll a mennyezet alá.

Az infrafűtés hőenergiája a különböző testekbe (bútor, fal, padló…) jut, elnyelődik majd újra kisugárzódik, kellemes hőérzetet biztosítva a használónak. Így akár 2-3 fokkal is lejjebb vehetjük a termosztátot a konvekciós fűtéshez képest!

Fűtőpanelek: SOLIUS NEO DIGITAL és SOLIUS WIFI

Mindkét panel rendelkezik ablaknyitás érzékelővel, de míg az Ecodomo mozgásérzékelője segítségével optimalizálja a fűtési időket és hőfokokat, a Solius LCD-nél programtermosztáttal mi állíthatjuk az ECO hőmérséklet időszakait.

Az ECODOMO-val akár 30%-os, az LCD-vel 25%-os fűtési költség megtakarítás érhető el egy alap készülékhez képest!

ELEKTROMOS RADIÁTOROK

A   NIRVANA radiátort azért vettem külön a „Gentle Heating” kategóriától, mert ez az egyetlen elektromos radiátor, melyet magyarországi raktáron tartunk (a többi csak rendelésre elérhető) és az ára is elfogadható a felső kategóriához képest!

A fűtési mechanizmus a fűtőpanelek konvekciós + infrafűtéses technikája itt már kiegészül egy hőtároló egységgel is (kompozit lemez), amivel gyakorlatilag folyamatos melegérzet érhető el, azaz nemcsak akkor meleg a radiátor, ha éppen áram alatt van, hanem a köztes időben is!

A termosztát természetesen programtermosztát, elektronikus.

Gyönyörű nagy felület jellemzi (ezért itt már nem szükséges a perforálás a megfelelő felületi hőmérséklet tartásához, mint a Soliusnál), az anyag sem a normál acéllemez, hanem alumínium.

ELEKTROMOS RADIÁTOROK

Ez a fűtési kategória már nem „csak” fűt, nem csak az a jellemzője, hogy a szobánkban megfelelő hőmérséklet legyen.

A legkisebb fogyasztás, akár 40%-os költségmegtakarítás érhető el e radiátorokkal a legkellemesebb hőérzet mellett!

Itt alap az infrafűtés + konvekciós fűtés + hőtárolás!

A különbségek már az egyenletes fűtés létrehozásának módjában (pl. van ahol fűtőfilm adja az előlap egyenletes melegét a főfűtő egység mellett, általában már nagytömegű öntöttvas a hőtároló egység, illetve a termofluid technológiánál már folyadék is kering az előlap mögött.

Minden a szépségről, jó programozhatóságról, esztétikáról és a kellemes hőérzetről szól…

Maradja, Galapagos, Agilla, Oniris, stb….

E felső kategóriás Atlantic radiátorok egyedi megrendelésre érkeznek az országba általában 2-4 hét alatt.

(2019-es frissített cikk)