Szaktanácsadás hétköznap 10-16-ig:  +3630  995 2237                          Ingyenes  ajánlatkérés:    ajanlat(kukac)futesprofi.hu

ERP energetikai uniós előírások a gyakorlatban


 


 

A fordítás pontosítás alatt...

 

MI AZ ENERGIÁVAL KAPCSOLATOS TERMÉKEKRŐL SZÓLÓ IRÁNYELV (ERP)?

A környezetbarát tervezésről szóló irányelvet, amelyet az energiával kapcsolatos termékekről szóló irányelvnek is neveznek, az Európai Unió az éghajlatvédelmi program részeként és a széndioxid-kibocsátás csökkentésére irányuló elkötelezettségének keretében jött létre.

A környezetbarát tervezés meghatározza a minimális hatékonysági követelményeket az energiával kapcsolatos termékek esetében, mint például a vízmelegítők, a hőszivattyúk, a kazánok, a napenergiával működő vízmelegítők, az elektromos panelmelegítők és a fürdőszobai melegítők.

   

MI A LEGFONTOSABB KIHÍVÁS AZ ERP-RENDELETBEN?

 

Az új ERP-rendelet révén az EU az úgynevezett 20-20-20-as célkitűzés elérését tervezi, amelynek 2020-ra az alábbi célkitűzései vannak:

 • Csökkentse a CO 2 -kibocsátást 20%
 • Csökkentse az elsődleges energia felhasználását 20%
 • A megújuló energia arányának 20%

Ezek a fellépések erős pozitív hatással lesznek a környezetvédelem és az energiamegtakarítás ösztönzésére.

 
AZ ERP-IRÁNYELV KÉT KÖVETELMÉNYBŐL ÁLL:
 

1. A környezetbarát tervezésre vonatkozó irányelv minimálisan elfogadható energiahatékonysági szinteket, valamint az energiával kapcsolatos termékek környezetvédelmi követelményeit határozza meg.

A környezetbarát tervezés a következőkre vonatkozik:

 • Újrahasznosítható vízmelegítők (napenergia, hőszivattyúk)
 • Elektromos vízmelegítők
 • Hőszivattyúk névleges hőteljesítmény mellett <400kW
 • Kazánok
 • Elektromos fűtőberendezések (2018)
 • Fürdőszoba fűtőberendezések (2018)

2. Az energiafogyasztás címkézéséről szóló irányelv minden energiával kapcsolatos termék kötelező osztályozását írja elő az energiafogyasztás, a zajszint és egyéb termékspecifikus információk tekintetében.

Minden vízmelegítőt, hőszivattyút és kazánt A (legmagasabb hatásfok) és G (legalacsonyabb hatásfok) közé kell besorolni. Vannak azonban további kategóriák (A +, A ++ és A +++), amelyeket nagy teljesítményű termékekhez, például hőszivattyúkhoz használnak. Nincsenek címkék az elektromos fűtőberendezésekre, de legalább ErP-értéket kell elérniük ahhoz, hogy ErP-kompatibilisek legyenek.

 
MI AZ ÚJ ERP SZABÁLYZAT AZ ELEKTROMOS FŰTÉSI TERMÉKEK SZÁMÁRA?
 

2018. január 1-jétől kezdődően az új ErP-rendelet célja a CE-jelöléssel ellátott termékek energiamegtakarításának optimalizálása. Ez a rendelet minden elektromos fűtőberendezésre vonatkozik: konvektorok, kiterjedt hőfűtőelemek, radiátorok és fürdőszoba radiátorok.

Az ErP szabályozás az energiahatékonyság (Ns) kiszámításán alapul. A készülékeknek el kell érniük a legkisebb szükséges eredményt a telepítésük (rögzített vagy mobil) függvényében. Az energiahatékonysági számítás két kritériumon alapul:

 • Szabályozási teljesítmény, mint például az alapvető mechanikus termosztát, elektronikus termosztát vagy digitális heti programozó.
 • Fejlett funkciók, pl. Jelenlét / távollátás érzékelő, távvezérlés vagy nyitott ablakérzékelő.

Ahhoz, hogy ErP-kompatibilis legyen, az elektromos fűtőberendezéseknek mobiltelefonokhoz 36% -os ErP-értéket (Ns) és 38% -ot kell elérniük a fix eszközökhöz. Az Atlanti-óceán elektromos panelmelegítői ErP-készen állnak, biztosítva a legjobb minőséget, biztonságot és megtakarítást.

HOGYAN REAGÁL AZ IPAR ÉS A PIAC?

Az energiával kapcsolatos termékek energiafogyasztásának korlátozásával az ErP-irányelv ösztönzi a gyártókat arra, hogy hatékonyabb és eredményesebb termékeket hozzanak létre, amelyek kevesebb energiát fogyasztanak az alacsonyabb költségek mellett.

Ezenkívül az irányelv kizárja a piactól azokat az alacsony teljesítményű energiafelhasználó termékeket, amelyek nem felelnek meg a környezetbarát tervezésre vonatkozó irányelv követelményeinek.

 

 
MILYEN ELŐNYÖKKEL JÁR AZ ERP SZABÁLYOZÁS?

 

Az ErP-kompatibilis termékek gyártása és a minőségi és hatékonyságnövelés folyamatos fejlesztése érdekében az Atlantic lehetővé teszi a végfelhasználók és a partnerek számára az új európai irányelv előnyeit.

Előnyök a végfelhasználók számára:

 • Megnövelt hosszú távú energiahatékonyság, amely energiát és pénzt takarít meg
 • Hozzájárulás a környezetvédelemhez az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése miatt
 • Könnyebb termékválaszték az energiainformáció átláthatóságának köszönhetően
 • A nem hatékony és szennyező termékek eltávolítása a piacról