Szaktanácsadás hétköznap 10-16-ig:  +3630  995 2237                          Ingyenes  ajánlatkérés:    ajanlat(kukac)futesprofi.hu

Mi is a konvektor, fűtőpanel és radiátor és mi a köztük lévő különbség?

 Hogyan válasszunk a fűtőtest fajták között? 

Fűtőtestek fajtái

 

Először gyorsan tegyünk rendet az itthon elég gyakori fogalom keveredések között, hiszen pl. a norvég konvektorokat fűtőpanelnek hívjuk, valószínűleg a rossz hírű gázkonvektorok miatt, stb.

 

Konvektorok

konvektor elektromos

A konvekciós technológiával működő elektromos fűtőtestek alul elhelyezett lamellás fűtőbetétjeik segítségével felmelegítik a levegőt, az gravitációs úton felfelé áramlik, a helyébe érkező (alulról beszívott) hideg levegő újra felmelegszik, természetes úton, ventilátor nélkül.

Ez a hőáramlásos technológia tehát közvetlenül felmelegítve a levegőt finom cirkulációt hoz lére az adott helyiségen belül, így jut el a meleg mindenhova.

Ilyen típusok például az F19DF119D, F129D és ALTIS EcoBoost sorozat.

A fűtésben jártasak ezt már a régóta az országban forgalmazott norvég fűtőtesteknél megismerték.

 

Fűtőpanelek

elektromos fűtőpanel, infrafűtés és konvekciós fűtés

A fűtőpanel fűtési mechanizmusára legjobb példa talán a Solius Ecodomo fűtőpanel. Ez a fűtőtest a hőáramlásos technológiát ötvözi az infrafűtési technológiával úgy, hogy a fűtőtesten belül egy sötétsugárzó fűtőpanel működik.

Ez a fűtőpanel kb. 200 C fokon üzemelve bocsájtja ki úgy a sugárzást, hogy közben a panel előtti és mögötti levegőt is részben melegíti, azaz levegő áramlásos fűtés is létrejön az infra sugárzás mellett. Így jóval komfortosabb meleg érzetet ad, mint az egyszerű konvektorok.

Elektromos fűtőpanelek még az Atlantic Solius LCD és a TATOU típus is!

 

 

Radiátorok

elektromos radiátor

Elektromos radiátoraink  alumínium felülettel rendelkeznek, melynek köszönhetően egyenletes hőelosztást biztosítanak és a meleget kellemesen sugározzák.

Különlegesség a hőtároló képesség, melyet a fűtőpanel egység mögött elhelyezkedő kompozit hőtároló egység biztosít és a legprecízebb vezérlés, ami az Atlantic Nirvana elektromos radiátor jellemzője is. Kényelem,  minőség és hatékonyság egy francia designban.


Hogyan és milyen feltételek alapján válasszunk magunknak a fenti fűtésfajták közül?

A legegyszerűbben visszafelé mehetünk az előbbi sorrenden, hiszen a hőtárolós "mindent tudó" elektromos radiátor bármilyen lakáscélú körülmények között gazdaságosan használható fűtő készülék.

Nagy felületű alumínium sugárzó panelje mindig kellemes és folyamatos hőérzetet biztosít a fűtési idényben. Elhelyezésénél sem kell feltétlen ragaszkodni a padló feletti 10-20 cm-es elhelyezési magasságra, mehet feljebb is az infra fűtési mechanizmusa miatt.


A fűtőpanel cserépkályhához hasonló hőérzete miatt azoknak is ajánlott, akik szeretik érezni, hogy honnan jön a meleg! Bekapcsolás után 5-10 perc múlva jön a melegérzet, nagyon alkalmas fűtés az időszakosan használt helyiségekben (pl. nyaraló), mert a jó hőérzet hamarabb megvan, mint ahogy a szobahőmérséklet valójában eléri a kívánt hőfokot: nem kell több órával a használat előtt befűteni!

A fűtőpanelek a normáltól (2,7m)  nagyobb belmagasságú helyiségek egyetlen gazdaságos fűtése.

Az infrafűtéssel lenn tartjuk a keletkezett hőenergiát, a sugárzás az épületszerkezetekben, bútorokban elnyelődik és visszasugárzódik, nem a mennyezet alatt lesz 35 C fok, míg lenn csak 21...

Mindezek az előnyök mellett a Solius ECODOMO és LCD fűtőpanel bárhol gazdaságosan alkalmazható fűtőtest!!


Az elektromos konvektorokat a fentiek miatt is 2,5-3,0 m belmagasságú helyiségekig ajánljuk csak.

Elhelyezési magasságuk korlátozott, padlótól kb.15 cm a megfelelő, hiszen erről a szintről kell beszívnia a hideg levegőt. Sima konvekciós fűtésük miatt többet fogyasztanak, mint a fűtőpanelek vagy a radiátorok, de olcsóságuk, megbízhatóságuk miatt bátran vásárolhatják!