Szaktanácsadás hétköznap 9-16-ig:  +3630  995 2237                          Ingyenes  ajánlatkérés:    ajanlat(kukac)futesprofi.hu

Fogyasztás, méretezés, Atlantic fűtőtestek felhasználási területei

 elektromos fűtőtestek fogyasztása, alkalmazási területek, méretezés

A fogyasztást meghatározó tényezők

Ha tudjuk azt, hogy mennyi energiát kell egy adott helyiségbe pótolnunk ahhoz, hogy szinten tudjuk tartani a helyiség hőmérsékletét, pontosan tudnánk a fogyasztást is. Ezt még egy energetikai számítás is nehezen találja el, hiszen a körülmények minden évben változnak, tekintsük például az idei (2017) fűtésidényt az előző évihez képest.

épület hővesztesége, fogyasztást meghatározó tényezőkMiket kell figyelembe venni a számításnál?

- Hány fokon használjuk a termosztátot: az már köztudatban van, hogy 1 C fok változtatás a termosztáton nagyjából 6% fogyasztásváltozást okoz, azaz ha 20 fok helyett 25 C fokon szeretünk élni, máris 30% a többletünk.

- Épület hőszigetelési tulajdonságai: Sokan úgy gondolják, hogy elég a becsléshez a lakás nagysága, de ugye egy ugyanolyan alapterületű vályog vagy kőház  fűtése többszörösét is fogyaszthatja egy mai korszerű, 30 cm fal + 15 cm hőszigeteléssel rendelkező házénak...

- Kinti hőmérséklet: Minél hidegebb van kinn, annál nagyobb a külső és a belső hőmérséklet különbsége, és egyre több energiát kell bevinni ahhoz, hogy a belső beállított hőmérséklet szinten maradjon.

- Szomszédok hatása (ha van) : Társasházban egyik legjobban befolyásoló tényező lehet, hogy mennyire van körbefűtve az adott lakás.

- Kültérrel érintkező falak száma: Az sem mindegy, hogy az adott helyiségben hány fal érintkezik közvetlenül a környezettel közvetlenül, pl. egy 2 vagy 3 külső fallal rendelkező sarokszoba fogyasztása és teljesítmény igénye 30-40%-al is nagyobb lehet az egyhez képest.

Ennyi ismeretlennel nem lehet pontos eredményt mondani! (Sokszor mondom vásárlóinknak a jól ismert kérdés feltételekor, hogy nem tudjuk pontosan megmondani, még kb. is nehezen. Próbálja meg pl. egy gázkazánokkal foglalkozó üzletben feltenni a kérdést, még közelítőleg sem kap választ!!)

Látható, hogy a fogyasztás nem az adott készüléktől függ elsősorban, hanem a körülményektől, azaz az adott helyiség hőveszteségétől.


Elektromos fűtőtestek fogyasztása

A sokéves tapasztalat (és számítások is) azt mutatják, hogy egy helyesen méretezett panel effektíven napi 6-8 órát működik a külső hőmérséklet függvényében, azaz a fogyasztáshoz ebből kell kiindulni.

Ezt a működést teljes mértékben a termosztát irányítja, így annak az érzékenységétől is függ, hogy mikor mennyit tartja bekapcsolva a fűtőbetétet!

Vagyis milyen a hiszterézise: mennyivel engedi túlfűteni és mennyivel a beállított hőmérséklet alatt indítja újra a fűtőtestet

Felejtsük el a szlogent, hogy "egy percből 20 másodpercet működik", hiszen nem időkapcsoló van beépítve, hanem - szerencsére - termosztát. Így van mikor akár 10 másodpercenként ki - bekapcsol, ezért ne ijedjünk meg a "sűrű" váltásoktól.

Hasonlítva a gázfogyasztás egész évre szétosztott havidíjas rendszeréhez, kis számolgatással egy átlagos hőszigetelésű (nem rossz) kb. 60 m2-es lakás elektromos fűtési havidíja 20-25.000.- Ft körül alakulhat mostani áramdíjjal (átalánydíjas elszámolással)! 


Áramerősség meghatározása

Először is a legegyszerűbb: ha véletlenül nincs az adott fűtőtest mellett az üzemeltetéshez szükséges áramerősség odaírva, akkor a fűtőtest teljesítményét Wattban osszuk el a feszültséggel!

Azaz például egy 1000W-os fűtőpanelnél a szükséges áramerősség:  1000 Watt / 230 Volt  = 4,34 Amper


Elektromos fűtés méretezése

Egy adott lakáshoz, épülethez vagy épp csak egy szobához tartozó fűtési rendszer szükséges teljesítménye minden esetben az adott szerkezetek keresztül távozó  hőmennyiség függvénye.

Minden épületszerkezetnek és anyagnak, nyílászárónak más-más hőátbocsátási képessége van (U érték) így a pontos teljesítmény meghatározása hőveszteség számítás igényel. Így óvakodjunk a sok weblapon is megtalálható teljesen leegyszerűsített fűtésteljesítmény kalkulátoroktól, mert azok legfeljebb véletlenül adnak az adott lakás fűtésteljesítményére jó megoldást!

Kérjen ingyenes ajánlatot tőlünk, mert egy alulméretezett fűtésrendszer nem képes a helyiséget megfelelően kifűteni, a várt komfortérzetet kialakítani - ráadásul többet fogyaszt, mint egy túlméretezett - és egy túlméretezett fűtésrendszer felesleges beruházási költségekkel jár!

MÉRETEZÉS


Néhány példa a fűtésigényre ( a "szokásos" 35 W/m3-hoz viszonyítva)

falszerkezet: Porotherm 30 N+F + 5cm EPS hőszigetelés, 1 külső fallal, kb. 26 W/m3

falszerkezet: Porotherm 30 N+F + 5cm EPS hőszigetelés, 2 külső fallal, kb. 37 W/m3

falszerkezet: Porotherm 38 N+F + 15cm EPS hőszigetelés, 1 külső fallal, kb. 17 W/m3


 Az Atlantic elektromos fűtőtestek alkalmazási területei

 

Kiegészítő fűtési területek

  • fatüzelésű kályha mellé az adott helyiség temperálására és egyenletes hőmérséklet tartására a beépített termosztát segítségével (amíg nem rakunk a tűzre éjjel vagy mikor nem tartózkodunk otthon)
  • vegyes tüzelésű kazán használatakor a fenti esetekben, de a házon belül nem is szükséges minden helyiségbe
  • központi fűtéses lakásban és házban, a tavasz-ősz átmeneti fűtési időszakában gazdaságosabb megoldás ezzel fűteni, mint beindítani az egész rendszert (főleg padlófűtéses rendszereknél
  • rosszul méretezett (gázos) központi fűtéses rendszernél, ahol egy adott helyiségben rosszul méretezett a radiátor vagy a cső és nem tudjuk elérni a kívánt hőmérsékletet, itt a termosztát segítségével az Atlantic fűtőtest egyszerűen csak "ráemel" az alap hőmérsékletre
  • a fenti probléma állhat elő akkor is, ha kisbaba érkezik a családba és az addig megfelelően üzemelő rendszer már nem tudja azt a plusz hőt leadni. Ennél egyszerűbb megoldás nincs: Atlantic a falra, dugvilla az aljzatba, a beépített termosztát 27 fokra és mehet a fürdés is:)
  • nyaralók fűtésére és fagymentesítő használatára is alkalmas a minden fűtőtesten található (kb.7 Celsius fokot tartó) fagyvédelmi funkció segítségével

Főfűtés

  • normál belmagasságú lakások, műhely vagy üzlet fűtésére a konvekciós technológiájú francia fűtőtestek javasolhatóak
  • 3 m feletti lakásoknál gazdaságosabb használat érhető el a kettős rendszerű (infra + konvekciós) pl. Solius fűtőpanelek alkalmazásával